Tekstgrootte
Op De Bouwsteen gelden een aantal schoolregels. Wij verwachten van zowel leerlingen als personeel dat zij die naleven. Regelmatig worden ze in de groep met de leerlingen besproken. U kunt de schoolregels opvragen bij de administratie.
Wanneer leerlingen zich niet aan deze regels houden, neemt de school ordemaatregelen. Met zijn overtreding doet de betrokken leerling namelijk afbreuk aan de veiligheid en goede sfeer binnen de school.
Voor uitzonderlijke situaties heeft de school de beschikking over zware ordemaatregelen: schorsing en verwijdering. Deze worden alleen toegepast wanneer het gedrag van een leerling dermate grensoverschrijdend is, dat hij of zij een bedreiging is voor zichzelf, voor anderen en voor zijn of haar nabije omgeving. We geven hieronder aan wanneer wij tot schorsing of verwijdering moeten overgaan.
De bestuurder van stichting BLICK op onderwijs spreekt een schorsing uit op voorspraak van en in overleg met de schooldirecteur. Tot schorsing van een leerling wordt alleen overgegaan wanneer die leerling:
Bij schorsing wordt de leerling gedurende een bepaalde tijd de toegang tot de school ontzegd. Het besluit tot schorsing en de reden daarvan worden zowel mondeling als schriftelijk gecommuniceerd met de ouders/verzorgers. Een afschrift van het besluit stuurt het stafbureau van stichting BLICK naar de leerplichtambtenaar.
Om leerachterstanden te voorkomen, biedt de school de betreffende leerling aan om huiswerk toe te sturen.
Na afloop van de schorsing vindt er een gesprek plaats tussen schooldirecteur, ouders/verzorgers en de leerling. Zonder dat gesprek kan de leerling niet op school terugkeren. Een schorsing duurt maximaal vijf schooldagen.
De bestuurder van stichting BLICK op onderwijs beslist tot een verwijdering. Ouders kunnen daartegen in beroep gaan, aangezien een verwijderingsprocedure onder het bestuursrecht valt.
De bestuurder kan alleen tot verwijdering van een leerling overgaan wanneer:
Gedurende een verwijderingssituatie kan de leerling eerst geschorst worden – op te vatten als een tijdelijke verwijdering – voorafgaand aan de definitieve verwijdering.
De school moet in een verwijderingssituatie aantoonbaar serieus gezocht hebben naar een vervangende school, voordat de betrokken leerling definitief verwijderd kan worden.
Wanneer de ouders/verzorgers het niet eens zijn met het besluit tot verwijdering, kunnen zij dat aanvechten bij de Geschillencommissie Passend Onderwijs, ondergebracht bij de LKC Onderwijsgeschillen te Utrecht, www.onderwijsgeschillen.nl.
De wettelijke regeling rondom schorsen en verwijderen kunt u lezen op:
www.onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/schorsen-en-verwijderen
Wij kunnen aan een leerling alleen bij gewichtige omstandigheden extra verlof verlenen. Denkt u dat uw zoon of dochter in aanmerking komt voor extra verlof, dan kunt u dat aanvragen via een formulier. Dat is op school verkrijgbaar. De directie mag alleen kortdurend verlof toekennen zoals de Wet op de leerplicht die toestaat. Géén redenen voor extra verlof zijn:
Wanneer uw kind ziek is, horen we dat graag telefonisch van u voor 8.30 uur. Is uw zoon of dochter zonder afmelding afwezig, dan nemen wij contact met u op vanaf één uur na het begin van de lestijd. Absenties registreren wij altijd. Leerlingen die vaak absent zijn (óók door ziekte) melden we bij de afdeling Leerplicht van uw woonplaats.
Wij vragen u vriendelijk om een eventuele adreswijziging of mogelijke wijziging van uw telefoonnummer altijd door te geven aan de administratie van de school: admin-bouwsteen@blickoponderwijs.nl
Het kan gebeuren dat uw zoon of dochter medicijnen tijdens schooltijden moet innemen. Omdat het gebruik van medicijnen door leerlingen van onze school een serieuze zaak is, vinden wij het als school belangrijk dat we hierover duidelijke afspraken maken met de ouders/verzorgers en dat deze ook goed zijn vastgelegd. Hieronder noemen we wat algemene kaders daarvoor:
In openbare gebouwen geldt een rookverbod. In het verlengde van deze wetgeving hebben wij ook een rookverbod ingesteld voor de schoolgebouwen van stichting BLICK op onderwijs. Vanaf 1 augustus 2020 is er een rookverbod op de schoolpleinen. Er mag dus op het plein en bij de school niet meer worden gerookt.
Op onze school is het gebruik van alle apparaten, waarmee leerlingen beeld en geluid kunnen opnemen (vooral mobiele telefoons), verboden. Heeft uw zoon of dochter een dergelijk apparaat bij zich, dan geeft hij of zij dat bij binnenkomst in bewaring aan de leerkracht. Aan het einde van de dag kan hij of zij het weer meenemen.
U kunt uw kind indien nodig via de administratie bereiken. Als er voor leerlingen aanleiding is om gedurende schooltijden contact op te nemen met hun ouders/verzorgers, dan kunnen zij gebruikmaken van de schooltelefoon. Hiermee willen wij voorkomen dat deze vaak dure eigendommen beschadigd raken of ongewenst verdwijnen. Daarnaast vinden we het ongewenst dat leerlingen (gevraagd of ongevraagd) opnames maken.